Той е сърцето и душата на италианската музика. Той не пее от диафрагма, а от душа! (ВИДЕО)

Адриано Челентано (на италиански: Adriano Celentano) е италиански поп певец, киноактьор и кинорежисьор.

Ражда се в Милано на улица Глук, 14, за която по-късно пише песента Il ragazzo della via Gluck („Момчето от улица Глук“). Родителите му са от Фоджа, в Апулия, но отиват на север, за да си намерят работа.

Негови влияния от младостта са Елвис Пресли и рок-революцията от 50-те, както и актьорът Джери Лий Луис. Популярността му се проточва близо 50 години, като продава записите си в милионен тираж и участва в множество ТВ предавания и филми. По отношение на второто, той съчинява комедиен жанр, с характерната си походка и израженията си на лицето. Затова е наричан в родината си Ластика (Il molleggiato), за неговия начин на танцуване. Жизнеността му и неговата спонтанна радост превръщат Челентано във важен тълкувател, тъй като комбинира песните с положението си на шоумен, често наподобяващ Джери Лий Луис.

Има издадени четиридесет албума, включващи 29 студийни, три концертни, и осем компилационни записа. Негови най-известни песни са La coppia piu’ bella del mondo, продадена в над 1 милион бройки и наградена със златен статут; Azurro (1968), написана от Паоло Конте, и Prisencolinensinainciusol (1972), която е написана с идея да имитира звученето на английския език на неанглийски говорещи.

През 1957 г. Челентано печели конкурса за рокендрол в Двореца на спорта в Милано с песента си „Ще ти кажа чао“, а през 1961 г. песента му „24 000 целувки“ („Ventiquattromila baci“) е втора на фестивала в Санремо.

Един от ГОЛЕМИТЕ ЛЮБИМЦИ НА БЪЛГАРИЯ… вълшебна песен, вълшебна музика! (ВИДЕО)

През 1962 г. организира „Клан Челентано“ – фирма за производство на грамофонни плочи и филми, която му осигурява независимост.

През 1966 г. участва на фестивала в Санремо, а през 1970 г. печели първа награда на фестивала (песента „Който не работи, не люби“ изпълнява заедно със съпругата си Клаудия Мори).

Той получава споменаване в Reasons to be Cheerful, Part 3, песен и сингъл на Иън Дери Енд Блокхедс, като „причина да се ободряваш“, както и в Ginger and Fred на Фелини.

Е това е комбинация! Фамилия Тоника и Ал Бано НА ЕДНА СЦЕНА! СУПЕР Е! (ВИДЕО)

Адриано Челентано е вегетарианец от 2005 г. и защитава правата на животните. Той е запален футболен фен, подкрепящ Интер Милано.

Снима се в много филми, на част от които е продуцент, сценарист, автор на музиката.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *