Ще увеличат ли цената на тока след промените в закона? ЕТО отговора!

Цената на тока може да се увеличи, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса. За това предупреди председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев пред БНР, цитиран от Блиц.

Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата електроенергия извън регулирания пазар и дългосрочните договори ще се търгува на борсата. А това, според Георгиев, нарушава конкуренцията. При монополизиране на тази дейност се притесняваме, че цените ще нараснат и ще се влоши качеството на услугата, което ще бъде негатив за всички пазарни участници. Такъв пазарен модел в цяла Европа има единствено в Румъния, който е доста критикуван както от пазарните участници, така и от Европейската комисия.

Не смятам, че тази промяна в закона, по какъвто и да е начин, би облекчила ситуацията на „Фючър енерджи“, след като в момента те може да купуват електроенергия от пазара по различни платформи и канали, докато след промяната на закона търговските участници ще бъдат дори с още по-ограничени възможности и ще могат да купуват единствено и само през платформата на борсата. Това няма да увеличи и подобри възможностите за управление на тяхното порфолио, няма да намали рисковете, а дори ще ги увеличи, смята Георгиев.

Според Румен Радев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията възможно е цените на електроенергията да паднат след законовата промяна.

„Ако имаме наистина разумно, пазарно поведение и на двете страни – и на производител, и на потребител, ще намерим съвсем разумния оптимум на цена“, каза Радев.

Стефанов очаква ефективността на търговията с ток да се подобри. Според изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов пазарът в най-голяма степен ще определя цените на тока. Ние имаме правила, по които работи всеки един от пазарните сегменти. Борсата вече има 55 участници, от които 90% са активни ежедневно, допълни Константинов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *