Фердинанд взимал пари хем от руснаците, хем от германците

Невероятни суми в размер от няколко милиона златни немски марки и златки френски франкове, е взимал цар Фердинанд. Русия в лицето на Николай Втори му е предоставила заем от три милиона златни франка, но той така и не върнал тези пари поради падането на Руската империя през 1917, това твърди академик Георги Марков предаването „Операция: История“  по Bulgaria ON AIR.

Той смята още, че 200 милиона евро по днешна равностойност да били дадени на Ленин за събарянето на временното правителство на Керенски и за договаряне мир с Централните сили, от които е част и България. Тогава премиерът ни Васил Радославов празнува новината за преврата в Русия, защото той значел, че държавата ще се оттегли от Първата световна война.

Академикът казва, че в България днес имаме нужда от  национално помирение, че от ляво и от дясно са дадени свидни жертви, които изискват уважение. Според Марков Денят на Съединението (6-ти сепметври) е идеална дата за това. „В българската гражданска война победители няма, има само победени“.

 В рубриката Исторически процес проф. Веселин Янчев и историкът Красимир Богданов обсъждаха и личността на първия български княз Александър Батенберг. Водещият Росен Петров им зададе въпроса дали според тях управлението му е по-успешно от това на Фердинанд.

Режисьорът Светослав Овчаров разказа за филма си „Врагове“, свързан с Балканската война и вдъхновен от  действителен случай, когато българите отбраняващи Галиполи през 1913 година се опитват да потопят турския броненосец.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *