Три мита за BDSM, развенчани от науката

Няма да излъжем, ако кажем, че след филма „50 нюанса сиво“ покупателната стойност на  BDSM аксесоарите в онлайн сексшоповете и реалните секс магазини скочи главоломно.

И като говорим за БДСМ, на пръв прочит в съзнанието ни се визуализират сцени на робството, дисциплина, господство, садизъм, мазохизъм и т. н., които отдавна населяват нашето колективно черно подсъзнание. Доскоро беше трудно да се противопоставим на тези стереотипи, но за щастие все по-голям брой научни изследвания, публикувани през последното десетилетие, категорично разкриват, че много от митовете около Б.Д.С.М. и хората, които го практикуват, са си само митове.

Като например:

1. Почитателите на тази Хард секс игра са били малтретирани като деца или възрастни.

Това е често предположение, което хората си правят. Но то е  напълно погрешно!

Както споменахме по-горе, изследване проведено върху мъже и жени, участвали в БДСМ ролеви игри през изминалата година или такива, които са проявили интерес към парафилните фантазии, съобщават, че желанието им произлиза чисто и просто от копнежа да изпитат по-силно удоволствие от самия секс.

2. Мъжете винаги са доминанти, жените – покорни.

Макар да е вярно, че като цяло жените са подложени на сексуално робство от страна на мъжете, има значителен процент, който посочва, че това всъщност е и дълбоко скрит копнеж на нежния пол.

Ще посочим пример с изследователска извадка от проучване, проведено върху над 1500 жители на Квебек. За фантазии, свързани с доминиращи роли, съобщават 60% от мъжете и 47% от жените, докато 65% от жените и 53% от мъжете фантазират, че са сексуално доминирани.

3. Използващите БДСМ секс играчки (особено мъжете) са агресивни сексисти.

Всъщност, в изследване проведено през 2016 г., хората от общността на БДСМ съобщават за високи нива на доброжелателна агресия и сексизъм (схващане, че жените са слаби малки същества, нуждаещи се от специална защита и наказание за прегрешения от страна на мъжете). Констатирано е, че занимаващите се с тази практика реално са доста миролюбиви и доброжелателни хора, уважаващи женското съсловие.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *