Те са едни от РОК ВЕЛИКАНИТЕ на България! А това е най-известната им песен! (ВИДЕО)

ФСБ или Формация Студио Балкантон е изключително популярна българска рок група, основана през 1975 г.

 ФСБ“, съкратено от „Формация Студио „Балкантон„, е основана от Румен БояджиевКонстантин Цеков и Александър Бахаров в София през 1975 г. В началото на своята история формацията е запланувана като студиен проект, за което говори и името. В първите две години на съществуването си групата записва предимно кавъри. От този период са синглите: „Земя/Часове“ (1975 г.), „Празник/Зима“ (1975 г.), „Детско представление/Март“ (1975 г.) и „Шега/Чародейна“ (1976 г.). Песента „Земя“ е кавър на мотив, повтарящ се в няколко песни от албум на Роджър Глоувър – „The Butterfly Ball and the Grasshopper’s Feast“ от 1974 г. Песните „Празник“ и „Детско представление“ са кавъри на „E’ Festa“ и „Impressioni di settembre“ от албум на „Premiata Forneria Marconi„(накратко „PFM“) – „Storia di un minuto“ от 1972 г.
Първият албум е „Non Stop“ и е издаден през 1977 г., c кавъри на песни от „Джентъл Джайънт“, Патрик Мораз, „Ле Орме“, първият вариант на песента „След десет години“, която е кавър на „Amico di ieri“ на Ле Орме от албума „Smogmagica“ от 1975 г. Музиката и текстът са на Тони Палюка, Толо Мартон, Алдо Таляпиетра / Antonio Pagliuca, Tolo Marton, Aldo Tagliapietra /, а българският текст е на Михаил Белчев. Следва втори студиен албум – „ФСБ-II“, който е издаден през 1979 г. и за разлика от „Non Stop“ съдържа оригинални композиции на „ФСБ“.
През 1979 г. към „ФСБ“ се присъединяват барабанистът Петър Славов и китаристът/цигулар Иван Лечев. По този начин „ФСБ“ записва първия си албум като квинтет – „Кълбото“, издаден през 1980 г. Той съдържа само пет песни и остава в историята на групата като най-краткият. От това време са „Празник“ и „Игра на въже“. Само година след това, през 1981 г. излиза следващият студиен албум – „78 оборота“, който съдържа песните „Илюзия“, „Сезони“, „Пътуване“, „Случва се“, „78 оборота“ и „Безсъница“. От студиен проект „ФСБ“ се превръща в концертна група, изнасяща концерти в страната.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *