Страдате от шум в ушите? Причината е ето тази!

Много хора страдат от шум в ушите и нямат представа каква е причината за неговата поява. Оказва се, че това само по себе си не е заболяване, а симптом за различни такива. Медицинското му наименование е тинитус и се появява, ако имаме ушна кал, външен отит, остър и хроничен среден отит, дисфункция на слуховите тръби, отосклероза, акустична и баротравма, болест на Мениер или тумор на слуховия нерв. Всички те са свързани със заболявания на ушите, но е важно да се има предвид, че шум в ушите може да се появи още при болести на долночелюстната става, порок на сърцето, аномално разположение на кръвоносните съдове, хепатит, захарен диабет, хипогликемия, хипо и хипертиреоидоза.

И това съвсем не е всичко. От шум в ушите могат да страдат още хора със заболявания на шийния отдел на гръбначния стълб, множествена склероза, шизофрения, депресия. Понякога може да се появи и при употреба на дадени лекарства – антибиотици, противовъзпалителни средства или диуретици.

За да се изясни каква е причината за шум в ушите, пациентът трябва да се подложи на редица изследвания, сред които проверка на слуха и психологическия статус.

За лечение на шума в ушите се прилагат различни методи. Един от най-известните е т.нар. звукова терапия. Използват се апарати, възпроизвеждащи различни звуци от околната среда. Те помагат на пациента да отвлече вниманието си от собствения шум в ушите и могат да се използват не само през деня, но и през нощта, така човек спокойно може да се наспи, без да се концентрира и да се дразни от шума в ушите. Понякога се препоръчва прослушване на музикални произведения с акустични характеристики, сходни с ушния шум на пациента, и на височина, съответстваща на тинитуса на конкретния болен.

Имайте предвид, че на страдащите от тинитус не им е нужен слухов апарат. Той се използва за корекция на слуха, а не за лечение на шума в ушите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *