Социалните медии копират методите за хазарт и създават подсъзнателно пристрастяване

Социалните медийни платформи използват същите техники като фирмите за хазартни игри, за да създадат психологически зависимости и да погребват продуктите си в живота на своите потребители, предупреждават експертите.

Тези методи са толкова ефективни, че могат да активират подобни механизми като кокаина в мозъка, да предизвикат подсъзнателни желания и дори да създадат на „фантомни известия“, при които потребителите усещат бръмченето на смартфон, дори и да не е там.

„Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и други компании използват методи, подобни на хазартната индустрия, за да поддържат потребителите на своите сайтове“, казва Наташа Шюл, автор на „Пристрастения по дизайн„, която обяснява как игралните и други системи са предназначени да задържат потребителите в цикъл на пристрастяване.

Независимо обаче дали става дума за Snapchat, Facebook, или превъртане на играта CandyCrush, вие влизате в повтарящи се цикли на несигурност, очакване и обратна връзка – и наградите, които получавате там, са точно в това количество, в което да Ви накарат да продължите. „Трябва да започнем да разпознаваме разходите за времето, прекарано в социалните медии. Това не е просто игра – това ни засяга финансово, физически и емоционално. “ казва Шюл.

Потокът на информация в социалните мрежи е като слот машина

„Механизмът за постоянно опресняване с информация и неуморното превъртане на постовете във фийда е подобно на слот машина, казва Тристан Харис“, бивш продуктов дизайнер на Гугъл.

„Вие дърпате лост и веднага получавате или примамлива награда, или нищо“, пише Харис.

Не можем да знаем кога ще бъдем възнаградени, а по-често не намираме нищо интересно или удовлетворяващо, подобно на хазарта. Но точно това ни кара да се върнем и да опитаме отново.

Ако желаете да научите повече за това как работят различните видове методи на залагане като слотове, рулетка и блекджек, можете да разгледате уебсайта на Казино Гуру, където има подробна информация за това как да не се „хванете“ на игрите на компаниите за залози.

Макар и много хора да осъзнават, че социалните медии представляват проблем, продължават да ги използват с пълна сила. Броят на месечните активни потребители на Facebook обаче стана 2.13 млрд. по-рано тази година, което е с 14% повече от миналата година. Въпреки размириците около проблемите, свързани с неприкосновеността на личните данни, през първото тримесечие на 2018 г. Facebook направи приходи от приблизително 11,97 млрд. долара, с 49% повече от миналата година. Основна причина за това е, че Facebook се вкорени дълбоко в живота ни и ние не можем да спрем да го използваме.

Поведенческият психолог Нир Ейал концептуализира как хората се привързват към социалните медии.

„Започва със задействащ механизъм – действие, награда, нотификация и след това чрез последователни цикли през тези предизвикателства се формират навици. Подобни предизвикателства се виждат във всякакви видове продукти, но са особено добре обособени в социалните медии и хазарта. Това е защото те желаят да променят навиците на потребителите, а не просто да ги накарат да използват продукта им.“

„След като веднъж се създаден навик, той дори не се нуждае от външно подтикване или задействащ механизъм като известие, имейл или друго“ отбеляза Ейал.

Механизмът се заменя или допълва от вътрешен спусък, което означава, че ние създаваме умствена връзка между желанието да използваме този продукт и емоционалните си нужди.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *