Прочети и помисли: Мъдрата притча за стареца, момчето и магарето

Една от най-големите грешки, които можете да направите в своя живот, е да се опитвате да угодите на всички. Грешка е, първо защото е невъзможно да го направите, и второ – защото няма нужда. Много по-добре е да бъдете такива, каквито сте, без да играете роли. А ако на някого това не му е угодно, то значи този човек просто няма място в живота ви.

Сега ще ви представим една наистина мъдра притча – за стареца, момчето и магарето.

Поуката от тази история е, че никога не бива да опитвате да угодите на всички около вас. Приятно четене!

Старец, момче и магаре вървели към града.

Момчето яздело магарето, а старецът вървял до него. Минали покрай едни хора, които отбелязали, че е срамно възрастният човек да върви, а момчето да язди. Старецът си помислил, че упреците им имат право и заел мястото на момчето.

По-нататък подминали други хора, които пък възкликнали: “Какъв позор! Да кара малкото дете да върви пеша.” Тогава решили да вървят и двамата пеш.

Скоро настигнали хора, които ги взели за глупаци, задето вървели пеша, когато до тях крачело чудесно магаре, което можели да яхнат. Старецът и момчето се покачили на гърба на магарето.

Малко по-нататък пък подминали група хора, които ги засрамили с упреците си колко е ужасно да натоварят така горкото животно. Момчето и старецът решили, че вероятно имат право и понесли магарето на ръце. Докато преминавали по един мост, изпуснали магарето, животното паднало в реката и се удавило.

Поуката от историята? Ако се опитваш да угодиш на всеки, може и да се сбогуваш с магарето си.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *