Почина една от големите легенди на американското кино

Хари Дийн Стентън – легендарният американски актьор, известен със запомнящи се роли в редица независими и култови филми, почина на 91 годишна възраст, съобщава „Монитор“. Актьорът е починал от естествена смърт в петък в болница в Лос Анджелис.

През дългата си кариера като актьор Стентън, която преминава през шест десетилетия, той играе в филми като „Париж, щата Тексас“, „Последното изкушение на Христос“, „Пришълецът“, „Хладнокръвният Люк“, „Диво сърце“, „Бягство от Ню Йорк“ , „Момиче в розово“, Инланд Емпайър“.

Режисьори, работили с него в киното, са големи имена като Дейвид Линч, Сам Пекинпа, Ридли Скот, Алекс Кокс и Вим Вендерс, но до последно Стентън никога не е бил номиниран за „Оскар“ или за някоя друга голяма награди.

Излезлият през лятото нов сезон на „Туин Пийкс“ е последната му работа.

Стентън е роден през 1926 г. в Кентъки, син е на тютюнопроизводител. След като служи във военноморската флота в Тихия океан по време на Втората световна война, той учи журналистика в колеж преди да се вкюлчи в класове по актьорско майсторство в „Пасадена Плейхаус“ през 1949 г.

Стантон има интереси и към писане и музика, но както сам казва през 2013 г., се е „предал“ на актьорството.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *