Куба вече има нов лидер, който не е Кастро и бил истинско страшилище за подчинените си. Вижте защо

Преди да наследи на поста кубинския президент Раул Кастро, докато все още изкачва йерархията в комунистическата партия, Мигел Диас-Канел спечелва прякора „Día y Noche’’ – „Ден и нощ”.

Прякорът идва от държавни служители, които открили по трудния начин, че Диас-Канел може да се появи по всяко време на инспекция и да провери дали те работят или си почиват, разказва CNN.

Работохолизмът е едно от ключовите предимства, които новият лидер има.

За пръв път от 1959-та година Куба има лидер, който не носи фамилията Кастро. Това е историческо събитие, което маркира дългоочаквания преход в поколенията между застаряващите бойци от революцията и бюрократите като самия Диас-Канел, които израстват под властта на Кастро.

По образование Мигел Диас-Канел е електроинженер. Той е роден само една година, след като Фидел Кастро взима властта. Висок и сивокос, с физическите характеристики на бивш бодибилдър, Мигел Диаз-Канел говори меко и монотонно и рядко импровизира по време на публични изявления.

През годините е изглеждало, че мнозина имат по-голям шанс да се издигнат на върха на партийната йерархия. Това, което отличило Диаз-Канел от другите е, че е изключително ефективен администратор. Той се доказва като такъв, когато работи за провинциите Вила Клара и Олгин, където братята Кастро са родени.

През 2013-та година Раул Кастро обявява, че ще служи втори и последен петгодишен мандат като президент. Лидерът на острова дава ясно да се разбере и кого смята за най-подходящ наследник:

„Другарят Диас-Канел не е парвеню или някаква импровизация. Той поддържаше своята траектория близо 30 години”.

Диас-Канел беше назначен за първи вицепрезидент и започна да предприема редица пътешествия и международни участия, чиято цел бе да стане разпознаваем. Сред тях са и присъствието му на погребението на венецуелския президент и кубински съюзник Уго Чавес, както и редица други мероприятия в Китай и Северна Корея. Той се изявява и като защитник на ЛГБТ правата.

След като пусна своя глас в еднопартийните парламентарни избори през март, Диас-Канел се обърна към нацията:

„Защитаваме нашите процеси, защитаваме революцията, която продължава да бъде заплашвана и нападана”, каза той.

Все още не е ясно колко реална власт ще има новият лидер, тъй като се очаква Раул Кастро да остане като глава на компартията до 2021-ва година. Едва ли Мигел Диас-Канел ще има и голямо военно влияние. Той е служил кратко в армията и изглежда съмнително дали ще бъде приет за истински върховен главнокомандващ в силовата институция, която контролира голяма част от икономиката.

„Той иска консенсус. Не е от типа хора, какъвто бе Фидел Кастро, които налагат консенсус”, казва бившият кубински дипломат Карлос Алзугарай.

Въпреки че е известен като почитател на американския рокендрол, от много време насам Диас-Канел се показва като хардлайнер що се отнася до отношенията с първата суперсила на света.

„Понякога е необяснимо, че една толкова голяма и силна държава, е отделила толкова време, ресурси, зло и перверзия, за да унищожи революционния процес”, каза Диас-Канел в интервю през 2017 година.

Източник: Блиц

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *