Как да искаме емигрантите да се завърнат? Вижте колко милиарда лева са изпратили у нас само за 10 месеца! НЕВЕРОЯТНА СУМА!

Само за 10 месеца, до края на октомври, сънародноците ни зад граница са пратили близо 1.5 млрд. лв. на близките си в България.

Това са пресметнали от Investor.bg на база на данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

По-конкретно, акумулираната сума от януари до края на октомври 2017 г. е 750 млн. евро. За сравнение за същия период на минлата година емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко -740 млн. евро. Само за октомври у нас са били преведени малко над 71 млн. лв.

От началото на година най-слабият месец е бил август, когато паричните преводи на работниците в чужбина са 66.2 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната.
Средствата, които емигрантите пращат на семействата си тук, до преди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции в страната, съобщи Investor.bg.

Сега тенденцията леко се обръща. От януари до октомври в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 855,5 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ. Те намаляват с над 6.2% в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха 912.8 млн. евро.

Източник: newsbg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *