КАТ готви сериозни секири за шофьорите. Вижте какви!

Две нови много сериозни санкции заплашват шофьорите, нарушаващи правилника за движение по пътищата, стана ясно днес, съобщава skafeto.com.

Депутатите гласуваха промени в Закона за движение по пътищата, според които за шофиране в аварийната лента на автомагистралите наказанието ще бъде отнемане на шофьорската книжка за 3 месеца. Отделно от това, служителите на КАТ ще налагат и солената глоба от 1000 лева.

Предложението за тази строга мярка дойде от парламентарната група на БСП, а за първи път в рамките на 44-ото Народно събрание опозицията беше подкрепена от управляващата партия. Така в пленарната зала строгите санкции бяха подкрепени от 133 народни представители, като само един гласува „против“. На практика, с налагането на новите санкции, шофирането в аварийната лента се приравнява като нарушение с това да се движиш в насрещното платно.

Гласуваните днес промени ще влязат в сила веднага, след като бъдат обнародвани в „Държавен вестник“. Междувременно на последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, чийто председател е министърът на вътрешните работи Валентин Радев прие предложения за още наказания за нарушителите по пътищата. Една от промените предвижда глобата за всяко извършено нарушение да се увеличава с по 50 лева за всеки пътник в превозното средство.

Предстои текстът да бъде предоставен на специална работна група, която изготвя нов Закон за движението по пътищата, съобщава в. „Телеграф“. Предвиждат се и още строги мерки в битката с джигитите на пътя. За първи пътен инцидент поради неспазване на знак „Стоп“ и преминаване през непрекъсната разделителна линия от пътната маркировка, санкцията да бъде отнемане на 13 точки от талона и взимане на книжката до успешно полагане на психотест, предвижда една от тях.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *