Икономист със зловеща прогноза: След години пари за пенсии НЯМА да има

Младият икономист Георги Вулджиев направи зловеща прогноза пред водещия Антон Хекимян в сутрешния блок на bTV.

Вулджиев е главен икономист в Експертен клуб за икономика и политика. Той гостува в „Тази сутрин“ заедно с Мика Зайкова от КТ „Подкрепа“.

Георги Вулджиев получи въпрос от Хекимян, дали след години водещият ще може да се възползва от правото си на пенсия. Тук Георги Вулджиев направи мрачна прогноза, че тогава пари за пенсии просто няма да има.

„На колко години сте?“, попита водещият Вулджиев. „На 23“. „Аз съм на 33, 10 години разлика. Кажете сега, ще има ли пари за пенсии за нас?“, поинтересува се Хекимян.

„Най-вероятно няма, защото в бюджета на НОИ няма да има достатъчно средства“, отговори икономистът. Той посочи дупката в пенсионния фонд и изтъкна, че тя ще се увеличава с годините.

„Предлагаме да се приватизира изцяло системата. Да се натрупват всички вноски в индивидуални сметки“, каза Вулджиев. „Хората в момента нямат избор. Те могат да си вложат парите в ограничен брой фондове, които не се управляват добре“, допълни той.

„От 2000 година ние се упражняваме върху бъларската пенсионна система. Всяка година променяме осигурителните вноски“, заяви от своя страна Мика Зайкова.   По думите ѝ, предложението на Вулджиев е приложимо, но опасно. Във фонд „Пенсии“ в НОИ, от друга страна, работи принципът за солидарност, което е важно, защото не се знае колко дълго ще живее осигуряващото се лице.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *