Знаете ли какво всъщност означава думата „абракадабра“?

Всеки от нас е чувал думата абракадабра, която обикновено придружава някой фокус или ефектен трик, но знаете ли откъде всъщност произлиза тя, питат obekti.bg и Mental Floss?

Една теория гласи, че тя идва от древния арамейски език и вероятно някога е означавала нещо като „създавам, докато говоря“; възможно е да се е използвала като фраза в древни религиозни текстове. Друго обяснение я свързва с думите „аб“, „бен“ и руах акадош“ на иврит, които съответно означават „баща“, „син“ и „светия дух“. Откриваме я и в текст за медицинските пособия на един императорски лекар в Рим, където „абракадабра“ се ползвала като мантра за лечение на някои болежки.

Така тази стара лековита дума пътувала из времето, за да стигне до XX век. Началото на XX век е така нареченото златно време на илюзионистите. Те били изключително популярни, пълнени театри, състезавали се с трикове, в които комбинирали технически постижения и пъргав ум. И всеки един от тях, особено ако е прочут, трябвало да си има своя дума.

Абракадабра я знаят всички, но Данте  магьосникът – сценичен псевдоним на датчанина Хари Аугуст Янсен – измислил друг известен израз – „сим салабим“. Тези три думи били нонсенс, макар че според речника на магическите думи единият вариант е коренът да е в скандинавската митология, а другият да идва от името на стария арабски магьосник Али Сим Салабим, който обаче не е ясно изобщо съществувал ли е. Комбинацията между абракадабра и сим салабим е излишна и никой фокусник не я използва, защото двойно заклинание не е необходимо.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *