Защо японците оставят чинии със сол пред вратите си?

Всички знаем, че японците са малко особени хора. Те имат поверия и обичаи, които на нас – като на европейци, изглеждат странни и чудати. Зад всяко тяхно поверие обаче си има добра история.

Вероятно сте чували, че някои японци оставят панички със сол пред вратите си. Но защо го правят?

Най-често можете да видите подобна гледка в близост до заведения, ресторанти, магазини и други помещения от подобен тип.

Вероятно бихте си помислили, че това е някакво поверие за защита срещу зли духове. Но не е точно така.

Преди време в Япония властвал император, който имал собствен харем с красиви гейши. Всяка вечер той посещавал различно момиче. Едно от тях обаче се влюбило в императора. Въпросната гейша искала всяка вечер той да идва именно при нея. Поради което измислила чудноват, но хитър план.

Момичето посипало сол на прага на къщата си. Известно е, че конете обичат вкуса на солта. Всеки път, когато императорът минавал покрай къщата на момичето, конят на императора спирал пред прага и започвал да ближе от солта. Понеже той отказвал да се премести, императорът слизал от него и оставал при гейшата.

Така се родило и това поверие сред японците. За да примамят своите клиенти, най-вече символично, разбира се, те оставят панички със сол пред своите заведения.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *