Днес е Антоновден! И поверието за празника гласи, че в никакъв случай не бива да…

На днешния празник Антоновден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. Честито на всички именици!

В житието на светеца пише, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила.

Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

Вижте какво гласят някои от най-разпространените традиции за празника.

На трапезата не трябва да има боб, леща, царевица, свинско.

Причината се крие в това, че всички народни поверия, свързани с Антоновден , имат една цел: да се предпази семейството от болести. Затова се раздават медени питки – да се умилостиви чумата – събирателен образ на епидемиите. А както знаем, тя обичала сладичко.

Добра новина е, че на този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година. Колкото повече човек си почива и си угажда в деня на светеца пустинник, толкова по-здрав ще бъде.

Според народа всички болести се събират на Антоновден , а на Атанасовден (18 януари) тръгват по хората. Затова е необходимо да се спазват различни забрани на празника:

* Жените не бивада работят.

* Не трябва да преде и не се докосва вълна, тъй като се смята, че във вълната спи чумата.

* Не се плете или шие.

* Не се варят боб, леща, царевица или други варива, за да не се разболяват децата.

* Мъжете не трябва да впрягат добитъка.

* Необходимо е за здраве да се раздаде на близки и съседи от традиционните за празника содени питки, намазани с петмез. Една от питките се оставя на тавана „за белята“, „за лелята“ т.е. за чумата, защото от суеверие хората се боели да изговорят думата „чума“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *