В Русия решиха: домашното насилие е престъпление, само ако жертвата попадне в болница

14 000 жени биват убити от роднини или съпрузи в Русия всяка година, показват данните на ООН – това са 40 жени дневно

Руската Дума одобри почти единодушно проектозакон за намаляване на наказанията за домашно насилие, съобщи ТАСС.

Предложението на практика декриминализира домашното насилие, ако то не се повтаря прекалено често и не води до значителни физически наранявания като счупени кости или мозъчно сътресение.

Поправката в Наказателния кодекс предвижда подобни действия да се третират по-леко, отколкото досега, а първият бой ще остане ненаказан, ако не е изпратил жертвата в болница.

При по-тежък случай, ако насилникът бъде приет за виновен, той ще подлежи на глоба до 30 000 рубли (около 470 евро), петнадесетдневен арест или 120 часа общественополезен труд.

В случай на повтарящи се тежки нападения осъденият е застрашен от глоба до 40 000 рубли (около 630 евро) общественополезен труд до шест месеца или тримесечен арест. Тези наказания се отнасят до атаки, които причиняват болка, но не и „сериозни рани“.

Ако има заплаха за здравето на жертвата, нападателят все пак ще носи наказателна отговорност. Председателят на Думата Вячеслав Володин посочи, че 59% от руснаците са против „дребните спорове“ в семействата, които не водят до „сериозни наранявания“ или „осакатяване“, да бъдат тежко наказвани.

Проектозаконът бе одобрен с 385 гласа „за“ и 2 „против“ на второ четене, след дни предстои и третото. Той бе предложен, след като нападенията срещу непознати бяха декриминализирани по подобен начин миналото лято. В края на 2016 г. организацията в защита на семейните ценности „Родительское Всероссийское Сопротивление“ (РВС) събра над 213 000 подписа срещу „антисемейния“ закон.

„Този вот е исторически, защото в някои страни държавата се меси прекалено много в семейния живот“, коментира депутатът от „Единна Русия“ Андрей Исаев, цитиран от „Ройтерс“.

14 000 жени биват убити  от роднини или съпрузи в Русия всяка година, показват данните на ООН – това са 40 жени дневно.

40% от тежките престъпления се извършват в рамките на семейството, показва официална статистика, цитирана от Human Rights Watch. Всяка пета жена е била обект на физическо насилие от съпруга или партньора си, гласи проучване на „Росстат“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *