Браво! Лили Иванова дарява цялата си пенсия на дом за сираци

Лили Иванова дарява ежемесечно пенсията си от 237 лева на дом за сираци, пише Хотарена. Легендата на родната музикална сцена от години не докосва мизерната си пенсия, която й се превежда по дебитна карта от НОИ, а директно препраща сумата на социалното заведение.

Според закона Лили има право само на социална пенсия, тъй като заради изгорения архив на „Концертна дирекция” й се губят 25 години от трудовия стаж на певица. Преди 1989 г. естрададжиите бяха осигурявани от „Концертна дирекция”.

През 2011 г. по предложение на Вежди Рашидов правителството предложи Лили Иванова да получи пенсия за специални заслуги, тъй като взема едва 5-6 лева над социалната помощ за старост. Тогавашният финансов министър Симеон Дяанков обаче осуети пенсията за заслуги на Лили с аргумент, че естрадната прима дължи над 500 000 лева данъци от концерти на бюджета. Обидената от отношението на министър Дянков, Лили отказа да кандидатства и за военна пенсия, макар да е с чин „полковник”, даден й от воения министър Николай Цонев. Така тя сама се лиши от допълнителни 350 лева от военните, припомнят близките й.

„Никога не съм разчитала на държавата да ме изхранва, тия мизерни 200 лева, които ги взимам, директно ги дарявам на хора в нужда”, признавала е легендата.

78-годишната звезда на българската естрада е най-добре печелещия роден изпълнител даже и на преклонна възраст. Годишно Лили прибира по около 1 милион лева печалба от концерти и 2018 г. няма да е изключение. През тази година певицата ще изнесе поне 3 спектакъла в НДК, както и още няколко в големи областни градове през лятото.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *