А така! Отказът от алкохола води до ранна смърт!

Обикновено в началото на всяка нова година или пък след всеки тежък запой си обещаваме, че ще откажем пиенето. Но след 20 години наблюдения, учените от Университета на Тексас в Остин, под ръководството на психолога Чарлз Холахан, стигнали до извода, че трезвениците умират по-рано дори и от хроничните алкохолици, т.е. пълният отказ от алкохола се оказва е по-опасен от алкохолизма.  Изследването е напълно достоверно и е публикувано в списание Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

В научния експерименр са взели участие над 1800 души между 55 и 65 години, които били разделени на три групи: алкохолици, умерени консуматори на алкохол и трезвеници, пише Business Insider. Било установено, че хората, спрели алкохола напълно, умират по-рано от другите. 69% от тях всъщност дори не доживяват до 65 години. Сред алкохолиците такива са 60%, а сред умерените консуматори – само 41%. И тези резултати се получават въпреки факта, че употребата на алкохол очевидно увеличава риска от заболявания и нещастни случаи.

В тази ситуация, зависимостта от други фактори не е проследена – жизнен статус, спортуване, социална среда.

Най-вреден ефект върху човешкото тяло има резкият, категоричен отказ от пиене. Ако алкохолик реши да спренай-голямото си удоволствие, най-вероятно ще си отиде от този свят много по-рано, отколкото ако продължи да пие.

Все пак не бива да забравяме обаче, че според Министерството на здравеопазването прекомерната употреба на алкохол е вредна за здравето.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *