Спането за повече от 8 часа може да бъде много опасен знак

Всеки знае, че получаването на достатъчно сън е главен фактор за това да водим здравословен начин на живот. Но излишното преспиване може да води до по-голям риск от сърдечни проблеми и дори по-висока смъртност, твърди ново изследване.

Това, разбира се, не значи, че много спане ще ви убие – но ако прекарвате доста време подремвайки на любимата възглавница, това може да бъде симптом на някакъв скрит здравословен проблем. Ако това не се открие, може да усложни още повече състоянието ви.

Успиването

Сега екип от учени казва, че трябва да обърнем повече внимание на успиването. Намаляването му до обичайните 7 или 8 часа може да ограничи риска от сърдечни проблеми по-късно в живота, смятат специалистите.

„Откритията ни имат важни последствия, тъй като хората трябва повече да обръщат внимание на съня и качеството му при разговор със специалисти“, смята д-р Чун Шин Куок, един от авторите на изследването.

„Ако въпросните признаци в съня са открити, особено продължителни случаи на спане на повече от 8 часа, потърпевшите трябва да се преглеждат за различни рискови сърдечни фактори и проблем със съня. Това е сериозно състояние, което се получава, когато дишането на човек е затруднено по време на сън“, заяви той.

Мотив за проверка

С други думи, ако лекарите открият, че пациентите им изкарват много време на любимите си матраци, това може да е мотив за проверка на състоянието на индивида. Особено ако продължителното спане не е освежително. Екипът е изследвал 74 други доклада, които проверяват дължината и качеството на спането, както и смъртността и сърдечното здраве. Като цяло, изследването покрива повече от 3 милиона участници. Те са открили, че средно 10 часа спане на вечер са свързани с 30 % повече ранна смъртност в сравнение със 7 часа на вечер. 10-часовото спане е свързано и с 56 % повече риск от смърт от удар, както и 49 % увеличение на смърт от различни сърдечно-съдови проблеми.

Дори сред 3 милиона души, изследването все пак има някакви лимит: проблемите със спането са по-скоро докладвани от самите хора, вместо изследвани в лаборатория, така че може да не са съвсем точни. Освен това, може да има различни физически или психически състояния, които да са повлияли, а да не са били включени в изследването.

Извод

В резултат на това, изследващите не могат да кажат дали задължително повече от 8 часа сън на ден значат ранна смърт – това е просто нещо, за което трябва да внимаваме като потенциален опасен знак.

За съжаление, има толкова много фактори, които може да повлияят на съня – от проблеми на работа, до деца и различните симптоми на натовареното ни ежедневие. Тепърва и за доста дълго време ще изследваме усложненията на здравето ни.

Междувременно, опитайте се да нацелите тези 7 до 8 часа сън, макар че това зависи от възрастта ви. А ако решите да си полегнете през уикенда на удобния матрак, науката е с вас!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *