Хиляди посещават манастира „Свети Мина“, защото там стават чудеса

Предстои ми за първи път да посетя манастира „Свети Мина“ край София – място, където, казват, ставали чудеса. Моя позната ме покани да отида с нея на курбан. Досега не съм ходила на това специално място, но нямам търпение. Тя прави курбан, защото преди година детето ѝ пострадало при катастрофа.

Инцидентът бил сериозен, а детето изпаднало в кома. Тя нямала какво друго да направи, освен да се моли. Избрала да отиде именно в „Свети Мина“. Днес детето е здраво, играе си на воля и тича навън. Приятелката ми е сигурна, че това е станало заради молитвите, които е отправила в манастира. Няколко пъти тя преспала там, а монасите идвали, за да се молят на Бога заедно с нея. Днес детенцето е възстановено на сто процента.

Знам и друга страхотна история, свързана точно с този манастир.

Съседката под нас разказва, че майка ѝ била много зле. Стигнала даже до реанимация. Тя отишла в „Свети Мина“ и се молила на Бог. Скоро след майка ѝ прескочила трапа и днес е жива и здрава.

Чувала съм и други истории, свързани точно с този манастир. Истории за безплодие, които свършвали с рожба. Много хора твърдят, че енергията на манастира и близостта до Господ им помогнали.

Свети Мина

Ако искате да посетите „Свети Мина“, трябва да знаете някои правила. Мъжете не бива да носят къси панталони или анцузи. Жените пък трябва да спазват етикет и да не са твърде разголени. Все пак това е Божи храм. Може и изобщо да не ви пуснат да влезете.

Как се стига до манастира? Не е никак трудно.

Потеглете към квартал „Бенковски“ в София, в посока Световрачене. Карайте два километра и ще видите табелата за манастира. Завийте в указаната посока и паркирайте. После имате около петдесет метра пеш.

Освен като „Свети Мина“, този манастир е известен и като „Обрадовски“ – на името на някогашното село Обрадовци. В предишни времена е бил част от софийската Мала Гора – пояс от църкви и манастири, които ограждали София. Според преданията, поне 40 български християнски храма са били разрушени от османците. В това число и „Света Мина“. Той обаче е възстановен.

Свети Мина

Издигнати наново са църквата, жилищна сграда и няколко на брой параклиса. Иконите в църковния олтар са дело на проф. Георги Богданов. Олтарът е резбован от известни майстори като Мирчо Радулов и Коста Диноев. Всички предмети са дарения на богомолците.

През 1957 година е построен параклисът „Св. Св. Козма и Дамян“, а в самия му олтар е вградено аязмо. В момента параклисът се ползва като зимна черква.

Влизайки в манастира „Свети Мина“, няма как да не останете очаровани от неговата чистота и ред. Ще откриете страхотно спокойствие и ще пречистите душата си. Бъдете сигурни, че ще чуете много истории за чудеса, които са се случили. Ако вярвате силно, това ще се случи и на вас. Често тук се правят сватби и кръщенета, както и курбани за здраве. Обезателно посетете това страхотно място!

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *