Как да познаем дали една диня е узряла и има ли нитрати

Динята е един страхотен и разхлаждащ плод. Една диня върви супер с хляб и сиренце, или пък дори с алкохол по избор, когато искаме да се разхладим в летните горещини. Как обаче, купувайки, да разберем дали динята е узряла? И дали е пълна с вредни нитрати?

Специалистите съветват, че има няколко начина, по които да разберем дали динята е сладка и сочна, но и без твърде голямо количество нитрати.

Още в началото помолете продавача да направи разрез с триъгълна форма в средата на динята. По цвета на вътрешната част можете да прецените, дали плодът съдържа нитрати. Обикновено те се намират в близост до кората, което означава, че там меката част ще бъде с по-светъл цвят в сравнение със сърцевината. Именно поради това е винаги по-добре да давате на децата от сърцевината на динята.

Вижте какъв е и цветът на влакната. Хубаво е цветът да е бял. При наличие на жълт цвят, това означава, че има и вредни вещества.

Наличието на нитрати може да бъде установено и по този начин: сложете малко от меката част във вода и налейте вода. Разбъркайте и вижте какво ще се получи. Ако водата стане мътна, то значи динята е добра. Но ако се появи розов отенък – има нитрати.

Освен диня с нитрати, възможно е да попаднете и на диня, която не е узряла.

Тук отново по цвета можете да се ориентирате, дали плодът е узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята не е узряла.

Обикновено върху динята има и петно – отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Не бива този участък да е повече от 5-10 см. Ако е по-голям, значи плодът е бил твърде дълго време върху почвата. Възможно е динята да е водниста и да не е вкусна.

Друг метод е да направите драскотина върху динята. Ако оттам идва силен и свеж аромат, значи тя е откъсната скоро. Но най-често динята се проверява с почукване – ако има отекващ звук, значи плодът е узрял.

И за финал ви даваме един съвет: не купувате ранните дини на пазара. Най-сочните дини са през втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват, без да има нужда се пръскат с вредни вещества.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *