Игнажден е! Вижте всички поверия и традиции, свързани с празника

20 декември е датата, на която празнуваме големия християнски празник Игнажден и почитаме паметта на свети Игнатий Богоносец. Смята се, че светията е ученик на Йоан Богослов и именно него посочва самият Христос, обяснявайки кой е най-голям измежду себеподобните. Наричат го Богоносец, защото заявява, че носи Бог в сърцето си. Свети Игнатий е осъден на смърт от император Траян заради верските си убеждения и загива мъченически, бивайки разкъсан от лъвове.

Игнажден поставя началото на коледните празници и това е вечерта на първата коледна вечеря, която е изцяло постна. Денят се свързва със зимното слънцестоене и се смята за начало на Новата година, откъдето идват и другите му наименования: Полаз, Полазовден, Млада година, Млад месец, Нов ден.

Характерен за този ден е обичаят „полазване“ или казано по друг начин: който пръв ви влезе в къщата на Игнажден, такава ще ви бъде и годината. Ако човекът е добър, цялата ви година ще е добра. На голям късмет е, ако първа ви посети бременна жена или майка.

Християнските вярвания сочат, че от днес започват родилните мъки на Богородица. В някои краища на България денят се счита за начало на Мръсните дни (от Игнажден до Богоявление, в някои райони обаче Мръсните дни са от Коледа до Богоявление) и начало на прехода от стара към нова година.

Трапезата на този ден е хубаво да включва някои от следните продукти: боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

На Игнажден имен ден празнуват Игнат, Игната, Игон, Гатьо, Искра, Пламен и Огнян и техните производни.

Ако на Игнажден времето е ясно, това означава, че през април ще има суша. Ако пък вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие. На хубаво е, ако на Игнажден, а също и по Коледа, вали сняг. Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Счита се, че времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.

Народни поверия, свързани с празника

Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.
Не се иска и не се дава нищо назаем.
Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.
Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
Не се вари боб, за да не бие градушка.
Не се пере, за да не налети болест.
Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото ще се роди с недъг.
Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.
Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
Мъжете не впрягат добитъка, за да е здрав и пъргав през цялата година.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *